joi, 4 martie 2010

Parul papusilor


                                        Cum sa ingrijim o papusa Aradeanca

Cred ca aceste papusi  mai vechi, sau mai noi, inca mai exista in casele noastre, fie la loc de cinste, fie in pod , in vreun sac.
Uneori, copiii, in joaca lor, din curiozitate sau din alte motive, ajung sa desfaca o papusa in parti componente. Parintii si-ar dori ca jucariile sa tina cat mai mult timp, insa , odata descompletate, jucariile de multe ori sunt aruncate sau, in cel mai bun caz, pastrate asa cum sunt sau chiar reparate.

Fara a avea pretentia de a fi un bun cunoscator al acestui subiect, sper ca acele persoane care vor citi sa fie sprijinite sau ajutate catusi de putin de aceste informatii.
Consider ca papusile, in general, sunt niste „prietene de suflet” ale copiilor si ca merita sa fie pastrate sau daruite copiilor ce iubesc si cred in lumea vrajita a jucariilor sau, dupa caz, reparate daca s-au stricat si nu aruncate la gunoi.
Ma refer la papusile de la Aradeanca, pentru ca mie personal mi-au incantat vremea copilariei si pentru ca le cunosc ceva mai bine decat alte jucarii.

Papusile din plastic, cu ochi mobili cred ca sunt recomandate copiilor de peste 4 ani.Spun asta , pentru ca  din pacate sunt destul de usor de descompletat, iar copiii se pot rani cu unele parti componente(desi pana acum nu s-au auzit de asemenea cazuri).

Parul

Majoritatea papusilor captiveaza fetitele prin parul lor, coafura sau imbracamintea lor.
Papusile noastre romanesti, mai ales cele care sunt un pic mai vechi, au un par bogat.Se stie ca fetele prefera parul lung la papusi, dar, de cele mai multe ori, este greu sa il pieptene, fiind des, cu firul subtire si greu de descurcat.
  • Parul este format din fibre sintetice implantate cu ajutorul unei masini asemanatoare masinii de cusut, care implanteaza mai multe fire intr-un orificiu.
  • Putem spala parul papusii cu un sampon oarecare, cu apa calduta, iar la sfarsit sa o dam cu balsam pentru par, deoarece inmoaie fibrele ce formeaza parul.Se lasa cam 3-4 minute sa actioneze balsamul si apoi se clateste. Parul papusii va fi mult mai usor de pieptanat.
  • Daca este extrem de incalcit, atunci operatia de pieptanat e ceva mai dificila, si mai potrivita de a fi facuta de un copil de varsta mare sau adult(daca are timp si dispozitie), cu ceva mai multa rabdare.Se ia fiecare suvita in parte(cat mai subtiri) si se descalceste cu atentie, cu ajutorul degetelor, apoi a pieptenelui sau, la nevoie, chiar cu ajutorul unui ac, pentru nodurile mai incapatanate. Odata descurcata, suvita se prinde cu carlige de rufe, si se procedeaza asemanator pentru fiecare suvita.
 


  • E preferabil ca parul papusii sa fie strans la sfarsit in codite impletite, deoarece nu se mai incurca atat de usor.
  • Nu as recomanda uscarea parului papusii cu foehnul, pentru ca parul este sintetic, iar apropierea prea mare de par poate duce la incretirea sau arderea firului;
  • In cazul in care s-a ajuns ca papusa sa nu mai aiba par( a fost ars sau smuls sau tuns 0), nu raman prea multe variante, decat o palariuta care sa acopere dezastrele;
  • Daca papusa a fost depozitata intr-un loc cu umezeala, se poate ajunge la mucegairea capului, care este din cauciuc; mucegaiul se inlatura mai greu din par.Se poate apela la vata inmuiata in spirt sau intr-o solutie slaba de clor, vata fiind infasurata pe un betisor sau pe o surubelnita.De multe ori, daca a mucegait capul papusii, atunci e posibil ca mucegaiul sa fie si pe interiorul capului, printre fibrele de par.Nu strica chiar o baie in apa cu clor, pentru dezinfectare.
     Este bine ca papusa sa fie expusa la soare, un timp limitat( o dupa amiaza sau chiar doua), pentru ca soarele distruge buna parte din sporii de mucegai.Oricum, mirosul va persista, in multe cazuri, deoarece sporii de mucegai sunt rezistenti, asa ca mai bine sa nu se ajunga la aceasta varianta.Cu alte cuvinte, sa fie depozitate in spatii adecvate, uscate, preferabil in cutii de carton( exclus  sacii de plastic!!!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu